Čo vplýva na životnosť LED žiaroviek

09.04.2016 22:26

Veľa ľudí si žiarovky v aute nahrádza LED diódami. Niekomu už po dvoch dňoch začnú blikať a rýchlo sa zničia. Iní ich majú aj päť rokov a fungujú. Prečo je to tak?

Vysvetlím: LED žiarovky sa vyrábajú z diód, ktoré sú výkonovo na svojej hranici. Zničí ich prúdová špička. Čím máme kvalitnejší prúdový zdroj, tým je životnosť LED diódy dlhšia. Vo väčšine lacných LED žiaroviek je namiesto prúdového zdroja rezistor.

Firmy, ktoré vyrábajú žiarovky z LED diód, uvádzajú životnosť žiarovky podľa životnosti LED diódy uvedenej v katalógovom liste a nedodržia všetky parametre, ktoré sa týkajú obvodového zapojenia diód.

Teoreticky sa predpokladá, že diódy budú napájané konštantným prúdom, ktorý neprekročí údaje v katalógovom liste. Prakticky to vyzerá takto: Do série s diódou sa zapojí rezistor a tým sa napätie rozdelí medzi rezistor a diódu. Keďže odpor v obvode sa zapojením rezistora zväčší, automatický klesne aj prúd, ktorý preteká diódou. Čím je odpor väčší, tým je prúd pretekajúci diódou menší a tým dióda menej svieti a má aj dlhšiu životnosť. Takto je zapojená väčšina lacných LED žiaroviek v aute.

Prúd sa vypočíta pomocou Ohmovho zákona, kde sa dosadí napätie, na aké bude LED dióda pripojená, zvyčajne je to 12 V.

Pri takomto zapojení však môže vzniknúť problém. Prúd, ktorý preteká diódou a rezistorom, závisí od napätia. Ak sa napätie zvýši, zvýši sa aj prúd a LED dióda sa zničí. Takéto zapojenie je možné použiť len v zariadeniach s konštantným napätím.

Teoreticky máme v aute 12 V elektrickú sústavu, prakticky nám napätie v aute kolíše od 11 do 15 voltov (vznikajú všelijaké špičky, napr. pri naštartovaní auta), preto toto zapojenie nie je vhodné použiť.

Najvhodnejšie zapojenie je zapojenie so spätnou väzbou, pri ktorom sa meria výstupný prúd, ktorý je stále konštantný bez ohľadu na to, aké je vstupné napätie. Toto zapojenie sa používa len pri drahých LED diódach, ktoré majú vysoký výkon.

Je tu ešte jedna možnosť. Určite ste sa stretli s diódami, ktoré majú urobený prúdový zdroj tým istým lacným spôsobom a vydržia dlho. Vysvetlenie je jednoduché: idú na polovičný výkon. Ráta sa tam aj so špičkami a pri maximálnej prúdovej špičke nepresiahnu svoj maximálny výkon. Je ťažké takéto žiarovky rozoznať.

 

 

Späť

Diskusná téma: Čo vplýva na životnosť LED žiaroviek

Neboli nájdené žiadne príspevky.